Couperose is een roodkleuring van de huid met daarin kleine zichtbare haarvaatjes/bloedvaatjes, het kan op verschillende delen in je gezicht zichtbaar zijn. Ze worden ook wel ‘spider naevi’ of tele’s (teleangiëctastieën) genoemd. Deze vaatjes worden door verschillende oorzaken zichtbaar. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor met vaak een blanke huid.
Waar komt couperose voor op je gezicht?

Couperose vergroot
Vaak zien we couperose op het wanggebied of (rond) het neusgebied. Deze huid is dun en kwetsbaar. De haarvaatjes liggen oppervlakkig in de huid en worden dan sneller zichtbaar.
Hoe ontstaat couperose?
Couperose wordt beïnvloed door verschillende oorzaken, het kan van binnenuit maar ook van buitenaf ontstaan of worden versterkt.
Van binnenuit: Door inspanning en stress kunnen de haarvaatjes gaan uitzetten, er ontstaat een rode kleur en de haarvaatjes worden zichtbaar. Couperose kan ook erfelijk bepaald zijn doordat het bindweefsel zwakker is, de vaatwanden zijn in dat geval zwak.
Van buitenaf: Temperatuurverschillen (denk aan de winter, buiten koud en binnen lekker warm). De haarvaatjes gaan sneller ‘open en dicht’, hierdoor kunnen ze beschadigen en niet meer ‘dicht’ trekken. Maar ook de levensstijl heeft invloed op couperose. Roken, het eten van pittige kruiden en het gebruik van alcohol kunnen couperose vorming stimuleren. Blootstelling aan UV straling kan de couperose ook verergeren. De doorbloeding wordt door bovengenoemd geactiveerd, doordat de haarvaatjes op een ‘zwak’ gebied niet meer naar behoren kunnen functioneren worden ze ‘open’ gaan staan, worden ze zichtbaar door roodheid en hele kleine rode puntjes of vlekjes in je gezicht. Blootstelling aan UV straling kan de couperose ook verergeren of veroorzaken.
Tips tegen couperose?
Zoals je hebt opgemerkt uit bovenstaande tekst, zijn een aantal punten die hieronder beschreven staan vrij eenvoudig:
– Vermijd grote temperatuursverschillen, zoals sauna en wintersport.
– Let op je voeding: drink met mate alcohol, warme dranken en hete kruiden.
– Voor je gezichtsverzorging: vermijd zepige reinigingsproducten, gebruik bij het reinigen lauw water, geen warm / heet of juist koud water. Gebruik geen lotion waar alcohol in zit. Vermijd grove scrubs voor je huid. (vooral met een korrel) Voor meer informatie voor producten van Babor die je het beste kan gebruiken met couperose, neem contact op met de salon, wij adviseren je graag!
– Kijk uit met zonnebank, of bedek je huid die kwetsbaar is. In plaats van zonnebank adviseren we dan verzorgende make up van Babor of ‘bruin zonder zon’, een self-tanning.
– Bescherm je ten allen tijden tegen de zon, wij adviseren in het voorjaar / zomer altijd een SPF 50 onder de dagverzorging. (het hangt van je SPF verzorgingsproduct af, of je deze over of onder je dagverzorging doet.
Wat kan je doen bij couperose?
Er zijn verschillende technieken om couperose te verminderen of er werkelijk vanaf te komen. Je kunt deze manieren verdelen in producten en apparatuur.
Producten en couperose
Diverse producten zijn er op de markt die couperose verzachten. Je huid wordt gekalmeerd en gehydrateerd waardoor het optisch minder lijkt. Helaas krijg je met producten de couperose / beschadigde huid niet weg. Babor heeft zich met Doctor Babor onder andere gespecialiseerd in couperose. Met deze producten wordt erger voorkomen. Voor mee informatie over de behandelingen of producten verwijzen wij je door naar onze website.
Apparatuur en couperose
Er zijn verschillende manieren om couperose weg te halen. Dit gaat met verschillende apparatuur.
– ELOS, dit is een dermatologisch verantwoorde behandeling (met een vaatlaser) met direct resultaat en ook geschikt voor de meest gevoelige huidtypen. Deze behandeling wordt uitgevoerd door huidtherapeuten.
– Thermo-coagulatie, door trillingen met een hoge frequentie (4MHz, radiogolven) ontstaat er een warmte effect, dit warmte effect coaguleert het bloedvat zonder beschadigingen.
– Elektrisch coagulatie, vaatjes worden dicht gebrand met behulp van een miniscuul naaldje en stroom, het is niet pijnlijk.
– IPL, vergelijkbaar met een laserbehandeling, maar dan wordt er gebruik gemaakt van een flitslamp. Schoonheidsspecialisten zijn vaak ook bevoegd tot deze behandelingen.
Voordat je overgaat tot een behandeling met apparatuur om van je couperose af te komen, adviseren je wel om te informeren of het gebeurt door een medische specialist met diploma’s voor dit onderwerp. Denk aan HBO geschoolde en kwaliteit-geregistreerde huidtherapeuten.
Leave a Comment